Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Νίκος ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον η 5η Ιουνίου, που όμως βρίσκει τη χώρα μας ανέτοιμη, να προτάξει επείγουσες πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, να εξειδικεύσει προτάσεις και δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Είναι επείγον η χώρα μας να δρομολογήσει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με κορωνίδα την πράσινη ανάπτυξη. Η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν γνωρίζει σύνορα, οι λαοί και τα ευαισθητοποιημένα κράτη ήδη δρουν. Οφείλουμε ως χώρα στη παγκόσμια διάσκεψη στη Κοπεγχάγη στο τέλος του 2009, να συνεισφέρουμε ώστε να διαμορφωθεί -έστω την ύστατη στιγμή- το πλαίσιο που θα ανακόψει το δρόμο προς την καταστροφή του πλανήτη μας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με εφαλτήριο την πολιτική του για την Πράσινη Ανάπτυξη θα εργασθεί για:
• Την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών κριτηρίων στο στρατηγικό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων από όλα τα Υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου
• Τη δημιουργία ανεξάρτητου Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο δεν θα είναι ένα αδύναμο Υπουργείο.
• Την παροχή επιστημονικής υποστήριξης στο δημόσιο και πληροφορίας προς τους πολίτες
• Τη μεταφορά – αποκέντρωση αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο για τον περιβαλλοντικό προγραμματισμό και σχεδιασμό.
• Το «Πρασίνισμα» της λειτουργίας του κράτους και στην καθημερινή του λειτουργία.
Απαιτούνται λοιπόν, γρήγορα βήματα για ένα νέο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης, που θα σέβεται το ελληνικό περιβάλλον, θα προστατεύει το ευαίσθητο νησιωτικό τοπίο από την ανεξέλεγκτη και καταστροφική υπερδόμηση και θα το μετατρέπει σε συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, σε παράγοντα ευημερίας και αειφόρου ανάπτυξης για του πολίτες, που θα αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον άνεμο, τον ήλιο, τη γεωθερμία, που αφθονούν στη χώρα μας.
Εάν η σημερινή ελληνική πολιτεία συνεχίσει αμέριμνη και άπραγη να παρακολουθεί την καταστροφή του περιβάλλοντος, ας γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι συμπαρασύρεται στην καταστροφή όχι μόνο το ελληνικό τοπίο, αλλά και ο τουρισμός, η οικονομία και κατ’ επέκταση ο κοινωνικός ιστός.»